Behendigheid

Behendigheid, of Agility, is een actiespel waar het plezier van hond en baas voorop staat. Het is een hondensport waarin een hond met zijn geleider een parcours met hindernissen moet afleggen, en als het op wedstrijd niveau wordt gedaan: in zo kort mogelijke tijd. Het concept is gebaseerd op een springparcours uit de paardensport, waarin elementen van gehoorzaamheid (obedience) zijn ingebouwd. Het bijzondere aan Agility is de standaardisatie; wereldwijd wordt met dezelfde regels en hindernissen gewerkt.

Bij Behendigheid is het de bedoeling dat de hond, onder begeleiding van de baas, een parcours met de daarop opgestelde hindernissen in een vooraf bepaalde volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt. Het is een leuke kijksport die er vanaf de zijlijn vaak bedrieglijk eenvoudig uit ziet, maar niets is minder waar. Het aanleren van de afzonderlijke toestellen is in principe voor elke gezonde hond mogelijk net zoals het afleggen van een parcours dat is voor de bazen. Het combineren van techniek, snelheid en enthousiasme maakt het een uitdagend proces dat voortdurend in beweging is en waarbij het contact baas-hond centraal staat.

Tijdens de cursus zult u de hond aanleren om alle toestellen op de juiste manier te nemen echter u zult ook leren hoe u de hond met stem en gebaren aanwijzingen kunt geven om alle hindernissen op de juiste manier te nemen. Van belang is dus dat u de juiste aanwijzingen geeft maar ook dat uw hond deze begrijpt. In de behendigheid wordt een groot aantal toestellen gebruikt dat een beroep doet op de vaardigheden van de hond.

Behendigheid is zowel als wedstrijdsport en op recreatief niveau te beoefenen en uniek door zijn veelzijdigheid. Hoeveel sporten kent u waarbij geen verschil gemaakt wordt tussen mannen of vrouwen, lengte, leeftijd of gewicht? Rashond of rasloos, klein of groot ze zijn allemaal welkom al gelden ook bij de Agility natuurlijk een aantal basisprincipes. Het is een sport en zoals elke sport brengt ook deze risico’s op blessures met zich mee. Om deze risico’s tot een minimum te beperken zijn er afspraken gemaakt. De hond moet gezond zijn en mag nooit eerder dan op de leeftijd van 12 maanden beginnen. Voor hele zware honden, kortbenige honden en honden met een korte neus is deze sport, om lichamelijke redenen, minder geschikt. Ook van de bazen wordt bij deze sport een stukje conditie, discipline en uithoudingsvermogen gevraagd want naast de training moet ook het parcours worden opgebouwd en afgebroken. En warming-up en cooling-down horen er ook nog bij. De hond moet natuurlijk de basisbeginselen van de gehoorzaamheid beheersen en daarom minimaal een certificaat GH1 op zak hebben.

Naast Behendigheid heeft KC Pampus voor de Jonge Hond, Behendig Gehoorzaam.
De cursus behendig gehoorzaam is speciaal ontworpen voor de jonge hond en baas die graag door willen in de sport. Deze cursus is specifiek gericht op de doorstroom in de behendigheid. Het zijn lessen waarin de behendigheid centraal staat maar de gehoorzaamheid nog wel een grootte rol zal spelen. De doorstroom is dan ook al mogelijk vanuit de Jonge Honden!

Zowel hond en baas zullen worden klaargestoomd om door te kunnen groeien naar de behendigheid beginners door middel van het aanleren van het juist nemen van raakvlakken maar ook de benodigde basis gehoorzaamheid. Denk aan de sprong, kattenloop en de palen maar niet te vergeten de “zit en blijf ” en een “vrij” commando vanuit de gehoorzaamheid komen aan bod. Wat dacht u van u hond links en rechtsom sturen? Of gewoon lekker rennen door de tunnel zijn een aantal oefeningen die aan bod komen in deze cursus. Veel van deze oefeningen worden los van de riem gedaan dus nog een uitdaging.

Belangrijk is dat bij deze hondjes in de groei gebruik wordt gemaakt van hun enthousiasme en de basis wordt gelegd voor een goede balans en coördinatie waardoor in zijn/haar verdere sportleven er minder kans op blessures zullen zijn. Waarin op een positieve en speelse manier ook nog eens een extra socialisatie en band wordt gevormd tussen mens en hond.

Bij KC Pampus wordt Behendigheid buiten gespeeld. Dat betekent dus bij weer en wind (behalve onweer en vorst) vol goede moed door trainen. Er wordt bij deze sport geen druk of dwang uitgeoefend. Onze enige hulpmiddelen zijn onze stem en lichaamstaal in combinatie met voer en speeltje.

Inschrijven? Klik hier

Delen via:
Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Comments are closed.