De staart


<- Terug

|Bron:Dierenapotheker.nl

De belangrijkste functies van de staart zijn vliegen verjagen,
communiceren en balanceren.

Zo zie je koeien en paarden in de wei veelal zwiepen met hun staart om zo de vliegen weg te jagen. Honden en katten laten door de positie en de beweging van hun staart zien hoe ze zich voelen. Een hond “met de staart tussen de benen” is nu niet bepaald op oorlogspad.  Katten gebruiken hun staart om bij het klimmen in bomen en zitten in dakgoten hun evenwicht te bewaren. Zo ook de slapende cheetah hoog in de boom. Bij katten die zonder staart geboren worden, zie je een aanpassing in hun evenwichtsorgaan, zodat ze normaal kunnen functioneren. Katten die hun staart kwijtraken door amputatie functioneren daarna een stuk voorzichtiger.

Met een staart kun je kwispelen. Nou zie je dat eerder bij een hond dan bij een kat of paard. Kwispelende honden zijn blij en vriendelijk wordt wel gezegd. Dat kan zo zijn maar kwispelen is eigenlijk altijd een uiting van een conflictsituatie bij een hond. Tijdens het kwispelen twijfelt de hond tussen twee of meer gedragssystemen. Feitelijk komt het erop neer dat de ene helft van zijn lichaam weg wil en het andere gedeelte wil blijven. Er is altijd wat angst aanwezig bij een kwispelende hond.

De staart is een plek waar nogal eens ongedierte een warm nest vindt om zich te nestelen. Dat zie je vooral bij de staartbasis. Vaak veroorzaken deze parasietjes een aantasting van de huid en daardoor jeuk. Bij hond en kat is de vlo een beruchte staartbewoner en bij het paard zijn dit bepaalde zandvliegjes. Zowel de hond, kat en paard waarderen het bijzonder wanneer u voorkomt dat ze deze beestjes bij zich dragen.

 

 

Delen via:
Share this page via Facebook Share this page via Twitter
This entry was posted in Hondsdol. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *