Franse Hartworm


<- Terug

|Franse Hartworm en Capillaria worm

Van Marloes de Leeuw kregen we slecht bericht over haar hond Bonjer. We wensen hen natuurlijk het allerbeste. De ziekte van Bonjer is echter een waarschuwing voor ons allen:

Ik wil u een berichtje sturen over onze hond Bonjer. Bonjer is een vrolijke of eigenlijk was tot voor kort een vrolijk Duitse herder van nu 11 maanden. Bonjer is nooit in het buitenland geweest en ook zijn ouder zijn niet in het buitenland geweest. Ook heeft Bonjer alle aanbevolen entingen gehad incl rabbies ,wormenkuren ,vlooiendruppels en scalibor halsband je kan immers niet voorzichtig genoeg zijn. Bonjer wordt altijd uitgelaten bij de vaart in de danswijk en gaat geregeld mee naar het bos waar ook KC pampus aan grenst. Daar is onze Bonjer dus besmet met deze 2 soorten worm.

Onze Bonjer werd lusteloos en sliep heel erg veel. tijdens het slapen had hij soms lichte stuiptrekkingen je denkt dan o die droomt. Maar toen kwam daar een razend snelle hartslag bij voor even om dat weer normaal te worden. We zijn met spoed naar de dierenarts geweest. Die maakte een ECG hier kwam dus niets uit en we werden voor een 24 uurs ECG naar Utrecht doorgestuurd.

In Utrecht is ook zijn bloed en ontlasting nagekeken en nu bleek hij dus 2 wormen soorten te hebben.Deze kun je niet doden met de regulieren kuur die je de hond normaal geeft. Het betreft namelijk de franse hartworm en Capillaria long worm .

Bonjer heeft nu een kuur gehad van 21 dagen dagelijks 750 mg Panacur. De uitslag van de 3 daagse ECG is nog niet terug en de x ray uitslagen om evt schade aan hart en longen op te sporen hebben we ook nog niet binnen. Ik dacht dat het voor honden eigenaren een waarschuwing handig kon wezen om alert te zijn op deze 2 wormen die dus in Almere voorkomen. Vandaar mijn stukje voor KC Pampus.

Franse Hartworm
Tot voor kort kwam hij niet in ons land voor, maar wel in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Denemarken en Engeland. Sinds 2007 zijn er echter gevallen bekend van honden die nog nooit de Nederlandse grens over zijn geweest en toch last hebben van deze wormen. De larven van de Franse hartworm leven in slakken en kikkers. Als de hond deze glibberige diertjes opeet, kan hij besmet raken. Maar ook wanneer je viervoeter iets doorslikt waarop uitwerpselen van een besmette slak liggen, moeten alarmbellen gaan rinkelen.

De larven van de Franse hartworm gaan via de darmen de bloedbaan van de hond in. Hier ontwikkelen zij zich tot volwassen wormen. Uiteindelijk belanden ze in de rechter harthelft en de longslagader. Symptomen zijn een slechte conditie en eetproblemen. Ook hoesten, braken en vocht vasthouden kunnen duiden op de aanwezigheid van de parasiet. Behandeling is alleen mogelijk met een wormenkuur. Je dierenarts weet welke geschikt is voor het bestrijden van de Franse hartworm.

Capillaria Longworm
De Capillaria longworm is een haarworm, die zich in de ademhalingsorganen van de hond nestelt. Door irritatie ontstaat een droge hoest en neus uitvloeiing. Een hond kan geïnfecteerd raken met Capillaria aerophila als hij regenwormen eet die besmette larven bevatten.

 

Delen via:
Share this page via Facebook Share this page via Twitter
This entry was posted in Hondsdol. Bookmark the permalink.

2 Responses to Franse Hartworm

  1. annemarie says:

    Sterkte voor Bonjer!

  2. Liz Burggraaf says:

    Wat een vervelende gebeurtenis. Ik hoop dat alles goed komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *