Hond en kat beschermen tegen astma


<- Terug

|‘Hond en kat beschermen je kind tegen astma’
bron: AD.nl

Wie zijn kind wil beschermen tegen astma, doet er goed aan om een huisdier te nemen. Wetenschappers ontdekten namelijk dat het stof in huizen met honden of katten bescherming biedt tegen het respiratoire syncytiële virus (RSV). Dat ademhalingsvirus is gelinkt aan de ontwikkeling van astma bij kinderen.
Het virus komt zeer vaak voor, maar het is pas als de symptomen erger worden dat het zich ontwikkelt tot astma. Uit een recente studie van professor Kei Fujimura van de Universiteit van Californië blijkt nu dat huisdieren de ontwikkeling van dat virus kunnen voorkomen.

Experiment
De professor stelde vast dat het stof in een huis met kat of hond verschilt van dat in huisdiervrije huizen, en voerde daarom een experiment uit met muizen.

De eerste groep werd geïnfecteerd met het virus en daarna blootgesteld aan het stof uit huizen met een hond. De andere groep kreeg ook het virus toegediend, maar werd niet blootgesteld. Een derde groep fungeerde als controlegroep.

‘We stelden vast dat de muizen die blootgesteld werden aan het stof van de huizen met een hond, beter beschermd waren tegen het virus’, zei dr. Fujimura. ‘Ze vertoonden geen symptomen die geassocieerd worden met RSV, zoals ontstekingen en slijmproductie.’

‘Opvallend was ook dat ze een andere gastro-intestinale bacteriële compositie hadden, in vergelijking met de muizen die niet blootgesteld werden aan het stof.’

Behandeling
Ook eerder werd het houden van een huisdier al gelinkt aan de bescherming tegen astma in de kindertijd. ‘Dat doet ons speculeren dat er microben zijn in het stof die het maag- en darmstelstel koloniseren, de immuunresponsen regelen en de mens beschermen tegen het ademhalingsvirus.’

Met de identificatie van deze microben en hun beschermende kwaliteiten, hoopt de professor op nieuwe behandelingen tegen het virus, en tegen astma.

Delen via:
Share this page via Facebook Share this page via Twitter
This entry was posted in Hondsdol. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *