Hondensporten op een rij


<- Terug

|Door: Annemarie de Haan
Bronnen: hondenuniversiteit.nl / raadvanbeheer.nl

Er zijn talloze manieren om samen met je hond actief te zijn in de hondensport. Het aanbod aan hondensporten is zeer gevarieerd en op KC Pampus bieden we er een aantal aan, waar je in het volgende seizoen direct terecht kunt met je hond. Gehoorzaamheid en Behendigheid zijn wellicht de meest bekende hondensporten. Maar er zijn er veel meer. Hieronder een beschrijving van de hondensporten die op KC Pampus gedaan worden.

Gehoorzaamheid en Gedrag
De naam Gedrag & Gehoorzaamheid (G&G) geeft al vrij goed weer waarop de nadruk ligt in de trainingen. Het huidige G&G programma kent vier niveaus: GGB, GGI, GGII en GGIII. Bij het G&G programma ligt het accent op een hoge graad van gehoorzaamheid. G&G kun je doen met alle soorten honden. Je hond moet alleen wel graag opdrachten voor jou willen uitvoeren, zeker in de hogere klassen.

Het G&G programma is opgebouwd uit oefeningen zoals o.a.: Volgen aan de lijn en los volgen, komen op bevel met extra opdrachten, zit, af en sta tijdens het volgen terugzenden naar het vak en/of de pion, appèloefeningen op afstand, hoogtesprong, sorteren en apporteren, zit/lig in en uit het zicht.

Per niveau worden de opdrachten
gecompliceerder
en moet de uitvoering nauwkeuriger uitgevoerd worden om aan de norm te voldoen. Gehoorzaamheid en Gedrag wordt op KC Pampus gegeven op de maandagavond. Na de cursus Gehoorzame Hond 2 kun je al beginnen met de GGB.
Niets is zo motiverend als het gevoel dat jij en je hond de oefeningen goed gaan begrijpen en uitvoeren. Daardoor raak je steeds meer gemotiveerd om verder door te gaan met trainen.
Kom eens een keer kijken op de maandagavond om de sfeer te proeven van de G&G of geef je gelijk op via het inschrijfformulier

 

Behendigheid
Behendigheid voor honden – ofwel agility – is een discipline van de hondensport, waarbij je hond een parcours (verschillende behendigheidstoestellen achter elkaar) moet afleggen. Het is een beetje vergelijkbaar met het springen bij paarden, maar in dit geval ren je er dan naast. Het gaat het erom wie het snelst foutloos het parcours aflegt. Deze hondensport werd in eind jaren 70 in Nederland geïntroduceerd en is uitgegroeid tot een erkende wedstrijdsport.

Naast wendbaarheid, volgzaamheid en natuurlijk conditie train je ook andere vaardigheden bij je hond zoals dapperheid, evenwichtsgevoel, nauwkeurigheid Niet alleen is deze sport lichamelijk inspannend, je hond moet er ook zijn koppie bijhouden! En jij zelf ook. Op KC Pampus wordt behendigheid gegeven op de zaterdagochtend en woensdagavond. Kom een keer kijken om de sfeer te proeven of schrijf je direct in via het inschrijfformulier

Breitensport
Breitensport is een combinatie van gehoorzaamheid met behendigheid. Het is geschikt voor elke hond vanaf 1 jaar. Breitensport bestaat uit vier onderdelen: Gehoorzaamheidsgedeelte, Slalomloop, Hordeloop, Hindernisbaan. Een vijfde onderdeel is de duurloop van 2 of 5 kilometer die niet verplicht is.

Alle onderdelen worden samen gedaan en daarom is de conditie van de baas ook van groot belang. Een hondensport voor de echte sportieveling dus! Bij KC Pampus wordt Breitensport gegeven op zaterdagochtend en woensdagavond. Kom een keer langs om de sfeer te proeven of schrijf je direct in via het inschrijfformulier

Funny ‘O
Funny ‘O is op een vrolijke manier werken met je hond. De honden en hun geleiders lopen een spannend en steeds afwisselend parcours. Funny ‘O is gehoorzaamheid doorspekt met spelelementen, met een vleugje behendigheid, waarbij plezier en interactie voorop staan. Funny ‘O biedt je de kans om op een leuke ontspannen manier met je hond te trainen, wat ook nog eens je relatie met je hond bevorderd. Het uitgangspunt van Funny ‘O is: het samenwerken met de hond zodat een parcours in een vloeiende lijn wordt gelopen. Het doel is een vrolijke combinatie die energiek een parcours aflegt.

Funny ‘O is een sportieve cursus waaraan kan worden deelgenomen door honden met en zonder stamboom. Honden moeten minimaal 6 maanden oud zijn en GH1 hebben doorlopen. Aangezien veel onderdelen in het parcours los worden afgewerkt moet de hond minimaal sociaal gedrag naar andere honden vertonen. Daarbij moet de hond los of aan een lange lijn kunnen werken.
Funny O’ wordt gegeven op KC Pampus op zaterdagochtend en donderdagavond. Kom een keer langs om de sfeer te proeven of schrijf je direct in via het inschrijfformulier

Flyball
Flyball is een hondensport waarbij het plezier voorop staat. Twee teams strijden tegen elkaar wie het eerst weer foutloos binnen is. De teams bestaan uit 6 honden. Er wordt fanatiek wedstrijd gelopen bij deze sport waarbij steeds 4 honden per team worden ingezet. In Nederland mogen het niet meer dan 2 honden van hetzelfde ras zijn.

Het is de bedoeling dat een race tweemaal gelopen wordt. De honden moeten een voor een over 4 hindernissen heen naar het flyball apparaat rennen, de bal zien te krijgen door met hun poot op het pedaal te stappen en dan met de bal terug rennen over dezelfde vier hindernissen. Wanneer de hond terugkeert bij de groep wordt hij opgevangen, terwijl de volgende hond uitgestuurd wordt. Maakt de hond een fout, dan moet hij achteraan sluiten en nogmaals het parcours rennen.

Flyball wordt op KC Pampus gegeven op dinsdag en donderdagavond. Kom een keer kijken om de sfeer te proeven of schrijf je direct in via het inschrijfformulier

Overige hondensporten
Naast deze hondensporten zijn er nog andere hondensporten die we op KC Pampus niet aanbieden, maar die toch leuk zijn.

Canicross
Canicross is een hardlopen met de hond, waarbij baas en hond samen een team. De hond is daarbij aangelijnd. Iedereen, van elk niveau kan het doen, leeftijd van de baas en ras van hond zijn niet belangrijk. De hond dient wel minimaal 1 jaar te zijn. Wel echt een hondensport waar een behoorlijk conditie voor nodig is! Bij wedstrijden legt elk team op zijn eigen tempo een afstand af die kan variëren tussen de 2 en de 8 kilometer. Trainen voor wedstrijden kan in clubverband, zoek hiervoor een canicrossclub bij jou in de buut.

Canine freestyle
Canine freestyle wordt ook wel Doggydancing of Dogdancing genoemd. Het is een vorm van gehoorzaamheid uitgevoerd op muziek.

Ooit is deze sport ontstaan als entertainment op hondenshows waar in de pauzes het publiek vermaakt werd door honden die allerlei “trucjes” lieten zien. Tegenwoordig is het een serieuze hondensport met wedstrijden op diverse niveaus.

Dog Frisbee
Dog frisbee is een geweldig leuke en actieve hondensport die je overal kunt beoefenen: in een park, voetbalveld of stuk gras voor het huis, op vakantie aan het strand, kortom een heel leuk spel voor hond en baas!

Je hoeft geen dure toestellen te kopen om te oefenen, enkel een paar professionele frisbees en je kunt al aan de gang met de hond. Heel belangrijk is de techniek van het werpen, immers een goede worp is een goede en veilige catch door de hond! Dog Frisbee is een blessure gevoelige sport. Het is een explosieve krachtsport met heel veel afwisseling.  Je kunt je creativiteit erin kwijt en de hond hoeft zich nooit te vervelen. Het is een groot plezier voor twee en het schept een goede band tussen hond en baas.

Praktijkspeuren
Praktijkspeuren is het uitwerken van een menselijk spoor door een hond samen met zijn geleider (handler). Dit gebeurt, zoals de naam al zegt, in de praktijk dus niet op een trainingsveld. Bij deze vorm van speuren wordt de hond helemaal vrijgelaten in de manier waarop hij wil speuren. Het is zíjn feestje. Dus geen druk, geen dwang.

Bij de praktijkspeurtrainingen loopt de ‘vermiste’ persoon een bepaalde route en verstopt zich aan het eind van het gelopen spoor. Zowel de handler als de hond weten niet hoe deze route loopt. De ‘vermiste’ loopt over verschillende soorten ondergrond. Voordat de speurcombinatie van start gaat krijgt de hond van de handler de geur van de vermiste persoon aangeboden in de vorm van een stukje stof met zijn of haar geur.

De hond knoopt deze geur goed in zijn oren, of neus in dit geval, en gaat van start. Het is voor de speurhond nu de uitdaging om het juiste spoor te (blijven) volgen en zich onderweg te blijven concentreren op de aangeboden geur. Als de hond de persoon vindt is het natuurlijk feest!

Een hondensport geschikt voor elke baas en elke hond, waar niet al te hoge eisen worden gesteld aan fysieke conditie!

Steppen
Steeds meer hondenbezitters ontdekken de nieuwe rage, steppen met je hond. Een hondensport waarvan wordt gezegd dat deze veiliger is dan fietsen en gezond voor mens en dier. Steppen met je hond is niet zomaar een activiteit, het is een leuke bezigheid samen met je trouwe viervoeter.

Treibball
In het midden van een groot veld liggen  8 grote ballen (meestal gymnastiekballen). Deze ballen liggen in een driehoek, net zoals bij poolbiljarten gebruikelijk is.

De baas staat met zijn hond aan de rand van het veld bij een goal. Op teken van de baas dient de hond zo snel mogelijk de ballen (een voor een) terug te drijven naar de baas, waar de ballen dan ook nog in de goal moeten belanden.

De baas mag gebruik maken van stem, handgebaren of fluitsignalen. Iedere hond heeft maximaal 10 minuten de tijd om alle 8 ballen in de goal te drijven. De tijd start op het moment dat de hond de “outrun” start. De tijd stopt pas op het moment dat alle 8 de ballen in de goal zitten en de hond voor de goal ligt.

 

 

Delen via:
Share this page via Facebook Share this page via Twitter
This entry was posted in Hondsdol. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *