Kies je zwemwater zorgvuldig


<- Terug

|Kies je zwemwater zorgvuldig

Bron: Hondenbescherming.nl
20 mei 2012

Het lijkt er nu toch echt aan te komen: het warme weer. Juist het voorjaar en de zomer lijken fantastisch geschikt om met je hond te gaan zwemmen. Dat het dan belangrijk is om voorzichtig je zwemwater te kiezen, blijkt uit het trieste feit dat er elk jaar enkele honden bezwijken aan blauwalg, een vervelende bacterie.

Hoe kies je zorgvuldig het zwemwater voor je hond?
1. Kies bewegend water. In stilstaand water krijgt bacteriegroei meer kans. Water dat te snel stroomt en onderstroming kent, is natuurlijk geen goede keus omdat de hond dan meegezogen kan worden.

2. Kijk goed naar de waterspiegel en de omgeving van het water. Zie je dode vissen of vogels, dan is het uiteraard zeer onverstandig je hond bij of in het water te laten. Waarschuwingsborden over de waterkwaliteit spreken ook voor zich. Subtieler zijn olie/filmachtige laagjes op het water of kleuring van het water. Dit kan duiden op bacterievorming. Naar mate de zomer vordert, is de kans groter op bacterieontwikkeling in het water. Ben je bang dat je hond in vies zwemwater heeft gezwommen? Spoel hem dan goed af met schoon water en neem direct contact op met je dierenarts. Behalve besmetting met bacteriën of de gifstoffen die ze uitscheiden zijn er meer gevaren. Let daarom ook op onderstaande punten.

3. Het zwemwater moet vrij zijn van waterwild waar de hond achteraan kan zwemmen. Dit is niet alleen stressvol voor het dier dat nagezwommen wordt, maar kan ook gevaarlijk zijn voor de hond. Vermoeidheid kan ineens toeslaan waardoor de hond niet meer terug kan komen bij de wal. Zoals hierboven genoemd is snelstromend water of water met onderstroming uit den boze omdat het de hond de verkeerde kant op kan voeren, zodat de wal buiten bereik blijkt.

4. Kies langzaam aflopende oevers waar de hond makkelijk in en uit het water kan. Laat een hond niet het water in springen. Wanneer er scherpe of harde voorwerpen onder de waterspiegel schuilen, kan de hond zich lelijk bezeren.

5. Kijk uit voor scherpe of gladde stenen waardoor de hond zijn poten kan schaden. Controleer ook op takken of andere zaken waar de hond achter kan blijven steken. Halsbanden en tuigen afdoen voor de hond gaat zwemmen verkleint het risico op blijven hangen.

Dwing een hond overigens nooit te gaan zwemmen als hij niet wil en gooi hem nooit in het water. Niet elke hond kan zwemmen! Bovendien is een dergelijke ervaring niet leuk voor de hond. Een beetje pootjebaden is voor sommige honden genoeg.

Haal de verstokte zwemmer uit het water voor hij te vermoeid raakt. Bouw zwemmen rustig en op een leuke manier op.

Veel veilig zwemplezier toegewenst!

Meer lezen over het aanleren van zwemmen kan hier.

 

Delen via:
Share this page via Facebook Share this page via Twitter
This entry was posted in Geen categorie, Hondsdol. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *