Nee, je lijkt niet op jouw hond!


<- Terug

|Nee, je lijkt niet op jouw hond!
Door: Kaat 19/07/2012 Bron: Brekend.nl

Hebben mensen de honden gedomesticeerd of andersom?

Soms vraag ik mij dat af. Feit is dat er mensen zijn die vele malen socialer zijn geworden na de aanschaf van een hond. Dat dit oa. komt omdat je als hondenbezitter doorgaans vaker buiten bent én met meer mensen in contact komt, zal duidelijk zijn.

Er zijn ook mensen die zich vereenzelvigen met hun hond. Vaak vanuit een vorm van eenzaamheid. Sommige mensen (gaan ook) lijken op hun hond, qua uiterlijk. Of kiezen ze hun hond juist omdat ze enige gelijkenis vertonen? Het is soms komisch om te zien hoeveel een hond en zijn/haar baasje op elkaar lijken. Hilarisch of niet, het is natuurlijk niet zo dat mens en hond fysiek op elkaar kúnnen lijken. Er zijn teveel duidelijke verschillen.

10 overtuigende verschillen tussen mens en hond

1/ De tong – Een hond heeft ongeveer 1700 smaakpapillen die zich allemaal uitsluitend op het puntje van de tong bevinden. Hiermee onderscheidt hij zoet, bitter, zuur en zout. De mens heeft er gemiddeld 10.000 welke verspreid zijn door de hele mond. Sommige op, andere onder de tong. Aan de binnenkant van de wangen, het verhemelte en soms ook op de lippen, die proeven voornamelijk het zout in voeding.

2/ Botten – Honden hebben er gemiddeld genomen 320, het verschilt per hond door de lengte van en dus de hoeveelheid botten in de staart. De mens heeft doorgaans 206 botten in zijn lichaam.

3/ Ogen – De ogen van een hond zijn ongeveer 6x minder efficiënt dan (de meeste) mensenogen omdat honden de kleuren rood en groen niet kunnen zien.

4/ Chromosomen – Honden hebben 39 chromosoomparen, mensen 23.

5/ Sprintsnelheid – De snelste tweevoeter sprintte met een snelheid van 42,7 km  per uur weg, de snelste hond deed dat met 72 km p/u.

6/ Hartslag – Een klein hondje heeft een gemiddelde hartslag tussen de 100-140 per minuut; Een grote hond tussen de 60 en 100. Mensen hebben gemiddeld een hartslag van 72 slagen per minuut.

7/ Slaaptijden – Honden slapen héérlijk gemiddeld 12 uur per etmaal, mensen tussen de 7 en 9 uur.

8/ Zwangerschap – Honden dragen hun puppies tussen de 58 en 68 dagen, mensen circa 266.

9/ Lichaamstemperatuur – Gemiddeld genomen is de lichaamstemperatuur van een hond ergens tussen de 38 en 39,2 graden Celsius. Bij de mens ligt het gemiddelde rond de 37 graden.

10/ Transpiratie – Een hond heeft slechts twee plekjes waar hij kan transpireren: De voetzolen en de neus. Een mens doet dat over zijn hele lichaam. Ook verliest de hond lichaamswarmte via de tong door te gaan hijgen.

Het zal nu duidelijk zijn dat je erg veel verschillen hebt ten opzichte van jouw hond. Ook al wìl je misschien graag  wat meer op hem of haar lijken. Persoonlijk zie ik wel wat in de punten 7 en 8.

kaatspot.wordpress.com  ©2012

Delen via:
Share this page via Facebook Share this page via Twitter
This entry was posted in Hondsdol. Bookmark the permalink.

2 Responses to Nee, je lijkt niet op jouw hond!

 1. René van der Vegte says:

  punt 3 vind ik ook wel wat, eindelijk die vervelende leesbril in de prullebak!

 2. Kaat says:

  @René van der Vegte:

  Euhhmmm… Weet je wel zeker dat je je bril ophad toen je dat punt las?

  * De ogen van een hond zijn ongeveer 6x minder efficiënt dan (de meeste) mensenogen omdat honden de kleuren rood en groen niet kunnen zien. *

  😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *