Tien manieren


<- Terug

|Tien manieren om je hond binnenshuis bezig te houden

Door: Annemarie de Haan

Honden hebben beweging nodig. Daarbij maakt het hen veelal niet uit wat voor weer het is. Als het sneeuwt of regent hebben zij toch nog de nodige stimulatie nodig. Een hond die zich verveelt gaat vaak zelf op zoek naar manieren om zichzelf bezig te houden. Meestal valt dit niet zo in de smaak van de baas; ze kauwen op spullen die niet mogen, gaan de kinderen bij elkaar drijven, de kat achterna jagen of komen de hele dag met balletjes aandragen.

Sommige dagen zijn echter te warm, te koud of te nat om lekker buiten bezig te zijn. Op deze dagen kan het handig zijn wat spelletjes voor handen te hebben die je binnen kunt doen met je hond. Hier volgen wat ideeën:

1. Speeltjes gevuld met voer: Deze speeltjes zijn magisch om verveling te laten verdwijnen. De rubberen Kong is er een klassiek voorbeeld van. Je kunt deze vullen met verschillende soorten voer. Je kunt het gewone dagelijkse kostje van je hond gebruiken, maar in de dierenwinkel kun je veel verschillende beloningbrokjes vinden waarmee je de hond nog eens extra kunt verwennen. De Kong kun je ook gemakkelijk vullen met leverworst of smeerkaas. Hij wordt gemakkelijk weer schoon in de afwasmachine. Natuurlijk zijn er ook andere speeltjes die je met voer kunt vullen en waar de hond lekker mee kan spelen. De dierenwinkel heeft er meestal een groot assortiment van.

2. Voerjacht: Als je het droogvoer van je hond in zijn bak geeft, is het meestal na een seconde of 15 al op. Je kunt het eten wat interessanter maken door je hond een zit en blijf te geven (of hem even op te sluiten in de gang) en dan zijn brokken in kleine hoopjes verspreiden in huis. De hond moet deze gaan zoeken door zijn neus te gebruiken. Begin met makkelijke plekken zodat de hond een succeservaring kan opdoen. Hoe vaker je dit spel speelt, hoe moeilijker je het kunt maken.

3. Trekspelletjes: Een trekspelletje is een klassiek spel dat ook binnen gespeeld kan worden. Eigenaar en hond trekken ieder aan hetzelfde speelgoedje. Let op de regels die bij dit spel horen: De baas begint het spel, de baas eindigt het spel en de baas bepaald hoe wild het spel gespeeld wordt.

4. Apporteren: Een apporteerspel kan ook goed binnengespeeld worden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de hal of de lengte van de woonkamer. Voor je hond maakt de afstand niet zoveel uit, als hij maar wat te doen heeft.

5. Trainen: Veel oefeningen uit de gehoorzaamheidslessen kun je gemakkelijk binnen oefenen en perfectioneren. Voor je hond is dit een mentale bezigheid waarmee de verveling verdreven wordt. Denk aan zit, af en wandelen zonder trekken. Maar denk ook eens aan een hele nieuwe vaardigheid zoals het geven van een high-five of een stukje achteruit lopen.

6. Leerspelletjes: Er zijn veel boeken te koop met hondenspelletjes. Schaf zo’n boek aan en ga eruit werken op een regenachtige dag.

7. Doggie Date: Nodig een bevriende hond uit voor een half uurtje spelen. Maak je huis daarvoor helemaal hondveilig en berg alle breekbare dingen op! Of beter, spreek af bij de ander!

8. Overdekt Uitje: Gebruik het slechte weer om je hond te laten wennen aan bijvoorbeeld de dierenarts. Ga een half uurtje in de wachtkamer zitten met je hond om hem wat meer te socialiseren met deze omgeving. Of doe dit bij de Intratuin of de Ranzijn, de kantine van de hondenclub of neem je hond mee op visite.

9. Verstoppertje: Verstoppertje kan ook best binnen gespeeld worden. Laat een van de gezinsleden zich verstoppen, deze neemt wat lekker ruikende beloningbrokjes mee waarmee hij kan belonen. Af en toe roept hij of de hond om het wat makkelijker te maken. Terwijl de hond de beloningbrokjes eet kan het volgende gezinslid zich verstoppen.

10. Speuren: Haal bij de supermarkt wat kleine dozen. Maak deze zo goed mogelijk dicht. Doe in 1 van de dozen iets lekkers, een stuk worst of kaas. Stapel de dozen op en roep je hond erbij. Kan je hond de goede doos vinden? Help hem dan met de worst te pakken te krijgen. Hoe meer dozen hoe moeilijker!

Delen via:
Share this page via Facebook Share this page via Twitter
This entry was posted in Hondsdol. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *