Tips voor joggen met je hond


<- Terug

|Door: Annemarie de Haan

Het wordt weer langer licht buiten. De vogels zijn kwetteren al weer. En het zonnetje laat zich af en toe zien. De lente is in aantocht. Een uitstekende periode om met je hond te gaan joggen.

1) Hou rekening met de leeftijd van je hond. Een hond moet lichamelijk volwassen zijn wil je er lange afstanden mee gaan rennen. Is hij nog niet volgroeit dan zijn veel van zijn beenderen nog niet uitgehard waardoor er veel meer kans is op beschadiging door overbelasting. Is je hond volwassen, bouw dan de afstand op. Net zoals wij moeten ook honden hun kilometers rustig opbouwen.

2) Geef je hond net voor vertrek geen grote hoeveelheid eten. Net als bij mensen lopen honden ook niet graag met een volle maag. Een hond heeft echter ook nog kans op een maagkanteling als hij actief bezig is met een volle maag. Ga niet eerder dan twee uur na het eten actief met hem bezig.

3) Ben je van plan om lang weg te blijven? Zorg er dan voor dat je hond onderweg kan drinken. Zeker tijdens de zomer bij hogere temperaturen. Neem hiervoor wat water mee. Water uit plassen, kanalen of meren is niet altijd fris en kan je hond diarree geven. Geef hem slechts kleine hoeveelheden, want ook van water kan je hond een volle maag krijgen.

4) Probeer een route uit te zoeken met veel onverharde wegen. Als je op straat gaat lopen, zorg er dan voor dat jij aan de straatkant loopt. Jij bent beter zichtbaar voor auto’s dan je hond. Bij schemer doe je je huisdier het best iets aan dat reflecteert.

5) Ook rustiger joggen of wandelen kan. Maak van zo’n tocht in elk geval iets leuks. Neem een bal mee of leer je hond oefeningen.

6) Helemaal leuk wordt als je andere baasjes meeneemt met hun hond. Het is goed voor de conditie van honden, maar het maakt je hond ook socialer.

7) Canicrossen is een aparte vorm van hardlopen samen met je hond. Je hond heeft hierbij een trektuig aan en zit door middel van een elastieken touw verbonden aan de heupgordel die jij draait. Op deze manier trekt de hond jou voort. Je gaat hierdoor harder. Deze manier van hardlopen vraagt veel van de concentratie en samenwerking van de hond en van jou als eigenaar en is daarom intensiever dan ‘gewoon’ hardlopen. Canicrossen wordt veelal “off road” gedaan. Ook worden er wedstrijden in gehouden.

Delen via:
Share this page via Facebook Share this page via Twitter
This entry was posted in Hondsdol. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *