Voernijd


<- Terug

|Bron: petnews en licg.nl

Natuurlijk is het fijn als je hond dol is op zijn voer, en gek is op zijn speeltjes. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat hij gaat grommen als jij ze wilt pakken! Hoe zorg je er voor dat je hond graag alles met je deelt?

Eten verdedigen
Sommige honden hebben geleerd om hun eten te verdedigen. Dat kan komen doordat ze in het nest met alle pups uit één bakje moesten eten, of omdat ze merken dat mensen hun eten soms zomaar afpakken. Sommige mensen denken dat ze bij een pup moeten oefenen door steeds de bak weg te halen als hij eet. Maar wat leert de pup dan? “Als zij er aan komen, ben ik mijn eten kwijt!”. Geen wonder dat hij probeert iedereen uit de buurt te houden…

Oefen met je pup
Ook een favoriet speeltje kan verdedigd worden. Zo iets moois wil je tenslotte niet kwijt! Dat is natuurlijk helemaal niet handig. Je wilt wel veilig langs kunnen lopen als je hond aan het eten is. En soms moet je nu eenmaal een speeltje van hem pakken, omdat het kapot gaat bijvoorbeeld. Daarom is het belangrijk om problemen te voorkomen door met een pup op de goede manier te oefenen.

Leer je hond plezier ervaren bij het eten
Als u een pup heeft, kunt u hem leren dat iemand in de buurt van zijn bak niet betekent dat zijn voer wordt afgepakt. In tegendeel: leer hem dat hij er juist iets bij krijgt als er iemand in de buurt komt. U kunt dit doen door tijdens het eten naast de pup te hurken met iets lekker in uw hand, liefst iets dat hij nog lekkerder vindt dan zijn voer. Laat dit op uw hand liggen en houd de hand open naast de voerbak. Als de pup door krijgt dat u daar iets interessants heeft, laat u het hem van uw hand pakken, daarna gaat u weer weg.

Na een paar keer zal hij door hebben dat wanneer u eraan komt als hij eet, hij iets lekkers erbij krijgt. U kunt dan ook uw hand boven de etensbak houden of zelfs een eindje in de bak.

Als de hond enthousiast opkijkt als u eraan komt, kunt u de bak even oppakken terwijl u hem het lekkers aanbiedt en hem daarna weer neerzetten. U kunt vervolgens ook af en toe zijn eten in twee porties verdelen: als hij de eerste portie bijna op heeft, pakt u de bak op, ruilt hem voor iets lekkers, u neemt de bak mee naar het aanrecht en doet de tweede portie erin. Nu leert hij dus dat wanneer u de bak pakt, er nog meer eten volgt! Dat is heel iets anders dan wanneer hij bang moet zijn dat u zijn eten afpakt.

Ditzelfde kunt u ook doen met kluiven of speeltjes. U kunt dan bijvoorbeeld eerst op een afstandje voorbijlopen terwijl de hond met zijn kluif of speeltje bezig is, en iets heel lekkers naar hem toe gooien. Als hij verwachtingsvol gaat opkijken als u langskomt, kunt u wat dichterbij langslopen tot u het lekkers uit uw hand kunt geven. Ook nu leert hij weer dat de komst van een mens niet betekent dat hij iets kwijtraakt, maar dat hij iets erbij krijgt.

Om hem te leren om speeltjes af te geven, leer je op de hondenschool het commando ‘los’.

Deze oefeningen mogen niet door kinderen aangeleerd worden. Pas als de hond er duidelijk geen enkele moeite mee heeft als u bij de etensbak of kluif komt, kunt u samen met het kind hiermee gaan oefenen. Daarbij beloont u zelf de hond met iets lekkers als het kind dichterbij komt. Laat het kind dit nooit alleen doen en leer uw kinderen dat ze niet in de buurt moeten komen als de hond eet en niet aan zijn kluif mogen komen. Kinderen doen immers soms onverwachte dingen, wat onveilige situaties kan opleveren.

Als u een hond heeft die al geleerd heeft dat hij zijn eten, kluif of speeltje moet verdedigen, dan kunt u dat met een degelijke training vaak wel weer in goede banen leiden. Het is echter niet verstandig om daar zelf mee aan de gang te gaan, u loopt dan de kans om gebeten te worden. Laat u helpen door een goede hondengedragstherapeut.

 

Delen via:
Share this page via Facebook Share this page via Twitter
This entry was posted in Hondsdol. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *