Wees een boom


<- Terug

|Wees een boom
door Annemarie de Haan

Honden en kinderen gaan niet altijd goed samen. Soms is je eigen hond een beetje te wild voor je kind. Soms is je kind bang voor vreemde of grote honden. Een van de dingen die je je kind kunt leren (en die je ook zelf kunt gebruiken als je je ongemakkelijk voelt in het contact met een hond) is de zogenaamde ‘wees een boom’ methode.

Het idee van deze methode is dat het kind (of jijzelf) stil gaan staan, als een boom. Veel honden reageren meer op bewegende kinderen. We kennen allemaal wel de hond die denkt dat het een groot spel is als kinderen gillend, armzwaaiend wegrennen. Juist dan gaat de hond erachter. Veel honden verliezen hun interesse direct als een kind stil gaat staan.

De tweede stap is ook een belangrijke stap. Het kind moet zijn armen langs zijn lichaam houden en de handen vouwen voor het lichaam. De meeste kinderen zullen van nature juist hun handen en armen omhoog gooien om te voorkomen dat de hond erbij kan komen. Voor de meeste honden is dit echter een signaal om te gaan springen, waardoor er een risico is dat het kind omvalt en ook de kop van de hond wel erg dicht bij het gezicht van het kind komt. Door de handen te vouwen voor het lichaam (takken bij elkaar) zal de hond hooguit even snuffelen aan de handen om te kijken of er een snoepje in zit en vervolgens zijn aandacht verliezen.

De laatste stap van deze methode is dat het kind omlaag kijkt, naar zijn eigen voeten. Deze stap is bedoeld om oogcontact met de hond te voorkomen. Sommige honden voelen zich uitgedaagd als een kind oogcontact maakt waardoor de situatie gespannener zal worden als het kind niet wegkijkt. De meeste honden interpreteren oogcontact als een vorm van contact maken. Een signaal dat een kind wel iets met de hond wil. Het vermijden van oogcontact zal ervoor zorgen dat de hond de interesse in het kind verliest.

Ook als kinderen niet bang zijn, maar gewoon geen zin hebben in een spelletje met de hond kunnen de ‘wees een boom’ methode gebruiken om de aandacht van de hond af te wenden. Een ideale methode om alle kinderen aan te leren, met of zonder hond.

 

Delen via:
Share this page via Facebook Share this page via Twitter
This entry was posted in Hondsdol. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *