Gedragsproblemen bij honden


<- Terug

|Gedragsproblemen bij honden
Bron: The Dog Daily Expert

Honden kunnen zich, net als mensen, misdragen op hun eigen unieke manier. Soms wordt het wangedrag van de hond verweten aan de fokker of het ras. Sommige honden, zoals de Beagle, werden gefokt om zeer vocaal te zijn of ‘luid’ te geven als zij een stuk wild in het vizier hadden. Daarom is het niet echt de schuld van de hond dat hij vaak huilt, maar zit dat in zijn aanleg. In feite, onder de juiste omstandigheden is dat gedrag juist zeer gewenst.

Uit onderzoek is gebleken dat er bepaalde gedragsproblemen zijn die bij veel honden voorkomen, ongeacht het ras. In het ‘Handboek van gedragsproblemen van de hond en kat’, geven auteurs Gary Landsberg, Wayne Hunthausen en Lowell Ackerman twee lijsten met meest voorkomende problemen op basis van hun onderzoek door middel van enquêtes.

De eerste lijst vermeldt de meest voorkomende problemen, zoals vermeld door hondenbezitters:
1. Opspringen
2. Blaffen
3. Bedelen voor voedsel
4. Springen op meubels
5. Graven
6. Kauwen
7. Angst voor geluiden
8. Overbeschermend over de familie
9. Territoriaal gedrag
10. Ontsnappen uit tuin

De andere lijst bevat de meest voorkomende gedragsproblemen bij honden, zoals gerapporteerd en doorverwezen door dierenartsen praktijken:
1. Agressie
2. Ongepaste eliminatie
3. Destructief gedrag
4. Druk gedrag / Niet onder controle te krijgen
5. Blaffen
6. Angsten en fobieën
7. Overmatige onderdanigheid
8. Dwangmatig gedrag en stereotiepe

Het boek gaat dan door naar een lijst van de meest voorkomende problemen die leiden tot een verhoogd risico voor het afstand doen. De top drie:

1. Agressie aan mensen of huisdieren
2. Barking
3. Destructief gedrag

Wat ontbreekt, is natuurlijk een lijst van wat huisdier eigenaren die het zelf verkeerd heeft gedaan bij het trainen en verzorgen van hun hond. Bijna alle van de bovengenoemde problemen kunnen worden opgelost met een goede socialisatie en training. Eventueel met behulp van een kynologisch gedragstherapeut.

Delen via:
Share this page via Facebook Share this page via Twitter
This entry was posted in Hondsdol. Bookmark the permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


vier − = 2