Hondenvoer: Hoeveel is teveel?


<- Terug

|Hondenvoer: Hoeveel is teveel?
Bron: K9 Magazine

Zonder twijfel, te veel voer en gebrek aan geschikte lichamelijke inspanning zijn de belangrijkste oorzaak van obesitas bij honden (en mensen).

Voor veel hondenbezitters, is het lastig om de juiste hoeveelheid voer af te meten en de hond een afgemeten portie voor te zetten. Zij gebruiken hier voor een niet wetenschappelijke benadering waarbij alleen het voorzetten van een geheel gevulde kom hen plezier oplevert. Zij krijgen schuldgevoelens als de kom maar half of kwart vol is. Ook vragen veel hondeneigenaren zich af of de hond met zulke kleine porties wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. De meeste hondenvoeren zijn tegenwoordig zo volledig met zoveel verschillende voedingscomponenten dat je je hond vrij snel overvoert.

Als we denken aan controle over de porties denk dan eens aan het volgende: wat is het verschil tussen een schaal vol met vis en pasta en een kom vol met chocolade en reuzel? We kunnen vaststellen dat portiegrootte niet veel te maken heeft met de juiste hoeveelheid voedingselementen. Met andere woorden, we kunnen niet vertrouwen op ons instinct en ons gevoel en onze hond voeren naar wat wij denken dat de juiste hoeveelheid is, we moeten echt het etiket gaan lezen .

Cesar Millan, the Dog Whisperer, is iemand waar de meningen nogal over verdeeld zijn. Zijn visie op het voeden van honden wordt echter door alle takken van de kynologie geaccepteerd en gedeeld: Honden te veel eten geven is slecht!

Millan zelf zegt:
“Als honden de baas zouden zijn over de wereld, zou Het Canine Cafe 24 uur per dag open zijn. De meeste honden houden van eten. En nog meer eten. En nog wat meer eten. Maar hoewel het verleidelijk is om je liefde te tonen met extra porties, of door het voer van je hond de hele dag te laten staan zodat hij er ten alle tijde de beschikking over heeft, geen hond doe je een plezier met overgewicht. (huisdieren met overgewicht kunnen last hebben van dezelfde aandoeningen als mensen.) Er is geen eenduidig antwoord op de vraag hoeveel een hond te eten moet krijgen, omdat de calorische behoeften variëren met de grootte (een Chihuahua eet niet zoveel als een Mastiff), leeftijd en activiteit. Een vuistregel is dat als de hond energiek is en hij zijn gezonde gewicht behoudt, hij de juiste hoeveelheid eten krijgt. Voedselverpakkingen bieden richtlijnen over hoeveel je moet geven, maar vergeet niet: het zijn slechts richtlijnen. Hoe vaak moet je je hond eten geven? Aanbevolen wordt om de hond ‘s ochtends en’ s avonds een maaltijd te geven als hij volwassen is. (Puppies zijn een ander verhaal, ga hierbij af op het advies van je dierenarts) Als je de hond twee keer per dag voert, dan kunt je gemakkelijk de hoeveelheid die hij eet in de gaten houden. Ook kunt je in de gaten houden of je hond nog gezond is. Een hond die zich niet goed voelt zal zijn eten laten staan. En als laatste houdt het regelmatig voeren van je hond, je hond zijn stoelgang ook regelmatig……!”

Hij is niet de enige.

Victoria Stilwell, hondentrainer van de Britse televisie, zegt dat overmatig voeren van een hond net zo erg is als een hond geen eten geven. Maar misschien is een hond te dik laten worden nog wel veel erger dan dat.

Ryan O’Meara, K9 Magazine’s uitgever en redacteur zegt het als volgt:
“In de afgelopen jaren zijn er steeds meer bedrijven, tv shows, uitgevers en andere organisaties die zich bezig houden met de kynologische wereld. Het is een trend dat er steeds meer bedrijven zich op dit gebied willen begeven en de hondenwereld zich uitbreidt. Maar ook de honden breiden uit, ze worden dik. Ze overlijden te vroeg en de enige oorzaak hiervan is hun eigenaren.”

Stel je voor, in je gedachten, een beeld van een mishandelde hond.

Wat zie je?

Een verlegen, in elkaar gedoken bundel van botten, grote ogen en bang voor zijn eigen schaduw?

Begrijpelijk. Het is het stereotiepe beeld van een mishandeld huisdier.
Het is logisch dat bij deze vraag niet veel mensen aan een dikke Labrador denken van een oud dametje, die verantwoordelijk is voor de toestand van de hond.

Tragisch genoeg echter lijdt de zwaarlijvige Labrador waarschijnlijk net zo veel, zo niet meer dan de magere hond en het is net zo waarschijnlijk dat zijn misleide eigenaar haar arme dier te vroeg naar het graf moet brengen.

Laten we duidelijk zijn. Er bestaat niet zoiets als het doden met vriendelijkheid als het gaat om de dieren die waarmee we ons leven delen. Doden is doden. Misbruik is misbruik en wreedheid jegens dieren komt voor in vele vormen, ongeacht de achterliggende intentie.

Dus als het gaat om eten van je hond, is het absoluut noodzakelijk dat je hem de juiste hoeveelheid voeding geeft die past bij zijn leeftijd, het ras, het gewicht en de huidige levensstijl.

 

Delen via:
Share this page via Facebook Share this page via Twitter
This entry was posted in Hondsdol. Bookmark the permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


negen − = 6