Honden likken


<- Terug

|Honden likken
Bron: mydogmagazine.com

Een hondeneigenaar die nog nooit een lik van zijn hond heft gehad is een zeldzaamheid. Kledderige, natte hondenzoenen gaan hand in hand met het hebben van een hond. Maar kan de hond zo eigenlijk bacteriën achterlaten op je gezicht?

Honden likken gezichten….
Honden gebruiken hun tongen om de kruimeltjes van de grond op te vegen, om modder van hun voeten te halen en om hun geslachtsdelen schoon te maken. Toch vinden we het vaak aandoenlijk als we met die zelfde tong een lik in ons gezicht krijgen. Honden likken ons soms om de etensresten van ons gezicht te vegen, maar ook om dat ze ons aardig vinden. Het is niet helemaal te vergelijken met een zoen, maar het lijkt er wel op.

Als honden geboren worden, ervaren ze direct het gevoel van de warme zachte tong van hun moeder. De moeder overlaadt ze op deze manier met moederlijke affectie. Ook gebruikt de moederhond haar tong om haar puppen schoon te likken en om de ontlasting te stimuleren likt de moederhond haar puppen over het gebied van de anus.

Puppies likken….
Ook puppies likken heel veel. Zij likken de kinnen en gezichten van oudere honden om ze te begroeten en om hen respect te tonen. Als ze hongerig zijn likken ze het gezicht van hun moeder. Bij sommige rassen geeft de moeder dan voer op zodat de pup wat te eten heeft.

Als de puppies ouder worden gaan ze minder likken, maar het likgedrag gaat nooit helemaal weg. Puppies verzorgen elkaar ook door te likken. Ze hebben immers geen handen en borstels om dit te doen.

Respect….
Volwassen honden likken echter niet jouw gezicht omdat ze hopen een warme maaltijd te krijgen. Ze likken omdat wij hun verzorgers zijn en het hoofd van de roedel. Ze likken jouw gezicht uit respect.

Aan de hand van hoe veel je hond je likt kun je iets zeggen over zijn persoonlijkheid. Honden die erg onafhankelijk zijn zullen minder likken. Sociale honden likken juist heel vaak.

Wij mensen spelen ook een rol bij dit likken. De hond leert al snel dat als hij ons een flinke lebber geeft wij reageren door hem even lekker te kroelen of giechel geluidjes te maken. Voor de hond is het likken een aangeboren hondengebruik, maar wij moedigen het met onze reactie ook aan.

Hoe reageren….
De meeste mensen weten niet goed hoe ze moeten reageren op deze liefdesbetuigingen van hun hond. Veel mensen vinden het schattig, maar als ze bedenken waar die tong nog meer is geweest vinden ze het ook vies. Toch is het niet zo onhygiënisch als het lijkt. Op z’n slechts is het te vergelijken met het wassen van je gezicht met een eerder gebruikt washandje. Je wordt er dus niet schoon van, maar echt zorgen hoef je je ook weer niet te maken. Het zou kunnen dat je het niet zo fris vindt, maar miljoenen afgelebberde hondeneigenaren hebben wel bewezen dat je er zeker niet dood aan gaat.

 

Delen via:
Share this page via Facebook Share this page via Twitter
This entry was posted in Hondsdol. Bookmark the permalink.

3 Responses to Honden likken

 1. marjanne says:

  Zo lief een likje meer of minder we worden er echt niet ziek van.

 2. annemarie de haan says:

  het valt allemaal wel mee denk ik

 3. Ilona says:

  En als je het niet op prijs stelt om gelikt te worden moet je zeker GEEN Flatcoated Retriever kopen.
  Die staan er nl om bekend dat hun tong net zo hard beweegt als hun staart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *