Vaccineren


<- Terug

|Vaccineren
Bron: Hondenuniversiteit, monique appels

Een inenting, ook wel vaccinatie genoemd, dient ter training van het afweersysteem tegen bepaalde infectieziektes. Hierdoor is de gevaccineerde beter bestand tegen de ziekteverwekker waartegen het vaccin beschermt.

De laatste jaren worden wij steeds kritischer. En dat is een goede ontwikkeling. Wij krijgen zelf meer kennis en de autoriteit van een dierenarts neemt af. Waar wij 20 jaar geleden nog opkeken tegen iemand in een witte jas en zijn oordeel onvoorwaardelijk als waarheid aannamen, hebben we nu zelf een mening en durven die ook te uiten en kritische vragen te stellen.

En natuurlijk gaat de ontwikkeling in de diergeneeskunde ook door. Fabrikanten van vaccins kunnen betere producten ontwikkelen waardoor de beschermingstijd verlengd wordt. Elk jaar een hond volledig vaccineren is niet meer van deze tijd.

Maar vaccineren gaat niet om trend of hype. Vaccineren gaat om gezondheid. Vaccineren moet de gezondheid van onze hond bevorderen en daarom is het belangrijk hier goed over na te denken. Over-vaccineren is namelijk helemaal niet ongevaarlijk. Het is dus onjuist te stellen dat het niet uit maakt of je elk jaar vaccineert of niet. In dit geval geldt dat als het niet baat en zeker WEL schaadt.

Vaccineren, hoe en wat
De meningen zijn hierover nog altijd sterk verdeeld. De meeste dierenartsen zullen ook vandaag de dag nog altijd adviseren een hond elk jaar de volledige inenting te geven, de zogenaamde cocktail. Deze is als volgt opgebouwd:

  • Hondenziekte
  • Parvo
  • Ziekte van Weil (Leptospirose)
  • Parainfluenza
  • Leverziekte (HCC)
  • Soms wordt deze nog aangevuld met Kennelhoest.

Alleen voor reizen naar het buitenland is een Rabiës-enting (tegen Hondsdolheid) verplicht. Deze hoort echter niet in de jaarlijkse cocktail thuis.

Nobivac (‘s werelds grootste vaccinfabrikant) geeft het volgende vaccinatieadvies met betrekking tot Hondenziekte (Distemper), HCC en Parvo (de zogenaamde DHP-enting):

  • eerste vaccinatie met 8 weken
  • tweede vaccinatie met 12 weken
  • herhaling elke drie jaar

Aan deze cocktail wordt vaak de Pi (Parainfluenza) en de L (tegen Leptospirose) toegevoegd. Het verdient de voorkeur om de vaccinatie tegen Leptospirose los te geven omdat deze nare bijwerkingen kan hebben, zeker in combinatie met de DHP. Parainfluenza is sowieso discutabel omdat de ziekte niet dodelijk is dus waarom ertegen inenten?

Elke dierenarts behoort te weten dat een dier alleen ingeënt mag worden als deze goed gezond is omdat de vaccinatie nogal wat eist van een hondenlichaam. Twijfel je daaraan als eigenaar, laat jouw hond dan niet inenten. Het is altijd nog een keuze, jouw keuze!

Het is beter verschillende vaccins apart in te laten enten omdat dit minder belastend is voor het lichaam. Helaas is het vaccin tegen HCC niet los verkrijgbaar in Nederland en deze zal dus altijd in een cocktail gegeven moeten worden.

Titeren, een alternatief voor standaard vaccineren?
Titeren is een manier om door bloedafname aanwezige antilichamen te meten. Wanneer de titer hoog is, betekent dit dat er genoeg antilichamen aanwezig zijn. Een lage titer wil zeggen dat er weinig antilichamen zijn. Op basis van deze uitslag kan er op maat gevaccineerd worden. Dat lijkt dus een uitstekende oplossing. Toch is deze methode niet honderd procent waterdicht.

Bescherming kan namelijk ook plaatsvinden door geheugencellen. Deze worden geactiveerd op het moment dat een hond in aanraking komt met het virus. Een lage titer kan dus toch betekenen dat een hond voldoende beschermd is, hij is alleen niet in aanraking geweest met het virus. Op zich zegt dat natuurlijk ook veel want dan komt het virus klaarblijkelijk niet veel (meer) voor in het leefgebied van de hond. Ook kunnen honden soms een lage titer ontwikkelen op een inenting terwijl ze toch vaker gevaccineerd zijn.

Kortom, er zijn nog vele onzekerheden ook met deze methode.

Wat is nu wijsheid?
Wil je verantwoord vaccineren zorg er dan voor dat je goed geïnformeerd bent. Doe je dat alleen bij jouw dierenarts dan kan dat leiden tot een eenzijdig advies. Vergeet niet dat dierenartsen gewoon hun geld moeten verdienen omdat ook hun schoorsteen moet roken en dat het vaccineren een goede bron van inkomsten is. Daar is niets mis mee maar is natuurlijk wel van invloed op het advies.

Er zijn ook steeds meer dierenartsen en niet-dierenartsen die van mening zijn dat een hond eens ingeënt voor het leven beschermd is. Wij kunnen dit niet met zekerheid stellen omdat er simpelweg nooit onderzoek naar is gedaan. Het kost immers ontzettend veel geld dit voor de levensduur van een hond te testen.

Onthoud wel dat vaccineren niet zonder risico is. Er kunnen wel degelijk (veel) bijwerkingen optreden en sommige honden worden heel erg ziek na een inenting of erger…
Ben je ook geïnteresseerd in de keerzijde van vaccineren lees dan eens de volgende boeken:

 

Delen via:
Share this page via Facebook Share this page via Twitter
This entry was posted in Hondsdol. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *