Chip- en registratieplicht


<- Terug

|Door: Annemarie de Haan

Jonge Franse bulldog krijgt een chip.Vanaf 1 april 2013 gaat de verplichte identificatie- en registratieplicht (I&R) in voor honden. De ministerraad heeft uiteindelijk ingestemd met een voorstel van staatssecretaris Bleker (Economische Zaken, Landbouw & Innovatie) om misstanden in de hondenfokkerij en -handel tegen te gaan en het welzijn van honden te verbeteren. Alle puppy’s moeten vanaf 1 april dit jaar, binnen 7 weken na de geboorte worden gechipt en binnen 8 weken geregistreerd zijn bij een door het ministerie aangewezen databank. Honden die geadopteerd worden uit het buitenland, moeten binnen 2 weken worden geregistreerd.

Door de verplichte identificatie- en registratieplicht kan de overheid malafide en illegale hondenhandel makkelijker opsporen en aanpakken. Om problemen in de handel met honden te bestrijden, is het belangrijk te weten waar honden vandaan komen. De eigenaar moet onder meer zijn naam, adres en woonplaats registreren. Met deze gegevens kunnen toezichthouders nagaan of iemand bedrijfsmatig handelt in honden. Bij een mishandelde, verwaarloosde of achtergelaten hond is met de chip de eigenaar op te sporen. Ook worden weggelopen honden dankzij de chip sneller met hun baas herenigd. Met het verplicht registreren zetten we een belangrijke stap in het verbeteren van dierenwelzijn van gezelschapsdieren.

Pups verblijven over het algemeen tot en met de achtste week bij de fokker. Volgens het nieuwe besluit moeten de fokkers de chip dan ook laten zetten, door een dierenarts of chipper en de eerste registratie doen. Een pupkoper vraagt vervolgens om een bewijs van chipregistratie en laat na aankoop het identificatienummer binnen twee weken met de eigen adresgegevens registreren. Als nieuwe hondeneigenaar ben je verplicht om wijzigingen door te geven.

Eerder dit jaar werd er ook gesproken over een chipplicht voor katten, maar dit werd door de Tweede Kamer afgewezen.

 

 

 

 

Delen via:
Share this page via Facebook Share this page via Twitter
This entry was posted in Hondsdol. Bookmark the permalink.

59 Responses to Chip- en registratieplicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *