Hersenwerk voor honden


<- Terug

|Door: Annemarie de Haan, gedragsdeskundige KC Pampus

Tegenwoordig hoor je steeds meer over hersenwerk voor honden. Maar wat is het nou eigenlijk en wat is de meerwaarde ervan voor je hond? Simpel gezegd is hersenwerk voor honden hetzelfde als denksport of puzzelen voor mensen. Maar omdat je hersenwerk samen met je hond doet is het ook een leuk tijdverdrijf voor hond en baas.

Maar naast bordspellen en puzzels bestaat hersenwerk voor de hond ook uit zoekspelletjes en trainingsspelletjes. Eigenlijk alles waar de hond zijn hersens voor moet gebruiken wordt beschouwt als hersenwerk.

 

Behalve een leuk tijdverdrijf kan hersenwerk veel meer betekenen voor een hond.
Zo kan hersenwerk heel goed ingezet worden bij drukke en energieke honden die hun energie niet kwijtraken in een wandeling. Door meer te gaan wandelen krijgt de hond juist meer conditie, waardoor hij steeds meer beweging nodig zal hebben om al zijn energie kwijt te kunnen. Zet men deze zelfde hond aan het hersenwerk, dan zal hij wel vermoeid raken. Hersenwerk vraagt immers veel concentratie en denkwerk! Ook voor de oudere hond is hersenwerk een manier om de hond fit en bij de tijd te houden. Honden die niet te lang meer mogen wandelen kunnen veel voldoening vinden in het hersenwerk. Zo kan hersenwerk ook onderdeel zijn van revalidatie na een ongeluk of een operatie.

 

Hersenwerk stimuleert alle zintuigen van de hond en laat zijn hersens flink werken. Honden die hersenwerk doen, moeten bedenken hoe ze een lekker hapje of een leuk speeltje kunnen bemachtigen. Zij moeten zich flink concentreren en gaan meestal volledig op in hun spel. Voor de meeste honden is 10 minuten hersenwerk per dag voldoende om hen geestelijk moe te maken en een voldaan gevoel te geven.

Hersenwerk kan ook toegevoegd worden aan de dagelijkse wandeling. Gebruik situaties in de natuur om je hond te laten denken.Doe een trainingsoefening, een zoekspel, een denkspel of een behendigheid spelletje met de materialen die je tegenkomt op je wandeling. Een extra voordeel hiervan is dat de hond zich tijdens de wandeling ook met jou zal blijven bezighouden in plaats van zichzelf te gaan vermaken (met andere mensen, honden, eenden, zwanen en wat er zoal op zijn pad komt). Het toevoegen van wat hersenwerk aan je dagelijkse routine kost maar weinig moeite, maar geeft veel plezier.

 

 

 

Delen via:
Share this page via Facebook Share this page via Twitter
This entry was posted in Geen categorie, Hondsdol. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *