Mijn hond eet poep…


<- Terug

|Veel honden hebben last van coprofagie; de neiging om poep te eten. Het kan gaan om hun eigen uitwerpselen of die van andere honden, maar ook om uitwerpselen van andere diersoorten, zoals konijnen, paarden en schapen.

Het eten van poep is niet zonder gevaar. Het kan leiden tot worm- en andere infecties, maar ook diarree of vergiftigingsverschijnselen komen voor. Vergiftiging kan worden veroorzaakt door resten van bestrijdingsmiddelen, zoals ontwormingsmiddelen in paardenmest. Hondenrassen met het zogenaamde MDR-1 gen defect, zoals sommige Collies, zijn zeer gevoelig voor die gifstoffen.

‘Geheim’ gedragsprobleem
Coprofagie wordt vaak niet direct ter sprake gebracht als probleem door de eigenaar bij de dierenarts of gedragsdeskundige, omdat eigenaren het een vervelend onderwerp vinden of er niets bijzonders in zien. Uit Nederlands onderzoek blijkt echter dat van 517 honden met gedragsproblemen 45% daarbij ook een vorm van coprofagie heeft. Van deze groep honden bleek één op de 10 de neiging specifiek hondenpoep te eten. De aandoening blijkt vaker voor te komen bij teven en daarnaast bij gecastreerde/gesteriliseerde honden, waarschijnlijk omdat die in het algemeen geneigd zijn om meer te eten. Qua hondenrassen zijn het vooral de Retrievers waarbij coprofagie veel voorkomt.


In de maag of tussen de oren?
Coprofagie kan een medische oorzaak of een gedragsoorzaak hebben. Medisch kan er bijvoorbeeld sprake zijn van maagdarmproblemen of eenalvleesklierafwijking, waardoor de hond een verhoogde eetlust heeft. “Als honden ineens last krijgen van coprofagie kan dit wijzen op een medische oorzaak”, vertelt Isabelle van Eijk, dierenarts bij de Gedragskliniek voor Dieren van de Universiteit Utrecht. “Anders dan vaak gedacht, is er zelden sprake van een tekort aan voedingsstoffen in het voer, waardoor de hond poep wil gaan eten. Wel kan coprofagie ontstaan wanneer een hond plotseling ander voedsel krijgt dan hij gewend is. Bijvoorbeeld brokken in plaats van vers vlees dat een heel andere consistentie heeft. Dan kan een langzamere overgang van het ene naar het andere voer helpen.”


Lekker…
Vaak is coprofagie het gevolg van verstoord gedrag. Dat kan simpelweg verveling en aandachtvragend gedrag zijn. Honden weten feilloos hoe ze hun baasje blij of boos kunnen krijgen om zichzelf te voorzien van aandacht: ongeacht of dit nu positieve aandacht is of niet. Ook stress en angst kunnen bij honden coprofagie doen ontwikkelen. Natuurlijk zijn er ook honden die het ‘gewoon lekker’ vinden, zeker wanneer het om half verteerd voedsel of uitwerpselen van dieren als paarden, konijnen en schapen gaat.

Gedragsproblemen oplossen
Wanneer je hond plotseling last heeft of krijgt van coprofagie, terwijl hij dit nooit eerder heeft gehad, is de dierenarts de eerst aangewezen persoon om te onderzoeken of er een medische oorzaak zou kunnen spelen. Isabelle: “Bij coprofagie door gedragsproblemen kun je als eigenaar zelf wat doen om te proberen dit op te lossen. Om verveling weg te nemen, kun je je hond meer uitdagende activiteiten geven zoals speuren, rennen, apporteren of het aanbieden van bijvoorbeeld voerspeeltjes/puzzels. Eet de hond alleen poep wanneer de eigenaar erbij is, kan er sprake zijn van aandachttrekkend gedrag. De kunst is dan dit gedrag consequent te negeren en niet te ‘belonen’ met een terechtwijzing (en dus aandacht).

Wanneer de hond echt houdt van de smaak van uitwerpselen, is voorkomen een belangrijke optie. Dat kan zowel door plekken met uitwerpselen van wilde of huisdieren te vermijden als door eigen uitwerpselen van de hond direct op te ruimen.

 

Delen via:
Share this page via Facebook Share this page via Twitter
This entry was posted in Hondsdol. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *