Van pupje tot pup


<- Terug

|Van Pupje tot pup – een en al beweging

Bron: hondenbescherming.nl

Hele jonge pups hebben nog weinig behoefte aan beweging. Hun kleine lijfje moet in een rap tempo groeien. In combinatie met alle nieuwe indrukken die ze opdoen, vraag dat al hun energie. Zij liggen dus maar een beetje te liggen bij de moederhond en spenderen hun tijd vooral aan melk drinken en slapen.

Wanneer de pup wat ouder wordt, lijkt deze juist te bruisen van energie. Toch is het belangrijk om een jonge hond niet te veel achter elkaar en zeker niet te ontstuimig te laten bewegen. De pup is immers in de groei en dan zijn de botten en spieren extra kwetsbaar. Overbelasting van een pup zie je niet altijd meteen, maar kan vooral later tot problemen leiden. Problemen waardoor de hond zelfs zijn hele leven lang gehandicapt kan zijn. Daarom is het belangrijk:

– Nieuwe indrukken van een pup af te wisselen met voldoende rust. (ook kinderen moeten de pup dan echt met rust laten, dus ook niet knuffelen, rust is rust)

– Spel met andere honden onder begeleiding laten plaats vinden en kort houden. Juist spel is erg belastend voor de gewrichten. Omdat de hond het leuk vindt zal hij uit zichzelf niet snel stoppen. Dit moet u dus doen. Vijf minuten spelen kan al heel erg lang zijn!

– Af en toe stap voor stap traplopen is goed voor de ervaring met ‘een trap’, maar totdat de hond is uitgegroeid is regelmatig trap en en vooral af uit den boze!

Wil u uw jonge hond toch voldoende zijn energie laten kwijt raken? Zoekspelletjes en activiteitenspeelgoed kunnen helpen de hond moe te maken zonder dat zijn lijf te veel wordt belast. Dit geldt ook voor het bezoek aan een puppencursus en het oefenen thuis. Hier wordt de hond moe van, omdat hij moet nadenken en de indrukken moet verwerken.

Bedenk dat een jonge hond veel rust (slaap) nodig heeft. In veel gezinnen is men juist die eerste tijd erg blij met de nieuwe aanwinst en hebben kinderen moeite om de pup met rust te laten. Een eigen slaapplek waar de hond niet gestoord wordt, is echter cruciaal voor een goede ontwikkeling van de pup. Beweging en rust moeten – zeker bij een jonge hond – dus altijd in balans zijn!

Bekijk hier het filmpje over activiteitsspeelgoed

 

 

Delen via:
Share this page via Facebook Share this page via Twitter
This entry was posted in Hondsdol. Bookmark the permalink.

One Response to Van pupje tot pup

  1. annemarie de haan says:

    Wat staan er toch interessante artikelen op jullie site!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *